Privatøkonomi

Privatforbrug og privatøkonomi

maj 25, 2017

Få styr på dit forbrug og din privatøkonomi

Kender I det med at man står i første uge i måneden og man allerede indser at økonomien er stram? Det sker hver eneste måned for mig, også selvom jeg er økonom. Den forestilling om at økonomer har styr på alt der har med penge at gøre, det er en illusion! I skrivende stund er der 6 dage tilbage til næste løndag, og jeg har under 100 kr. tilbage på kontoen. Det er ikke fordi at jeg har for mange udgifter i forhold til mine indtægter, men nærmere fordi jeg bruger for mange penge. Af den grund har jeg sat mig for en lille øvelse, og det er nemlig at få styr på mit forbrug.

Livsnyder med for højt forbrug

Jeg hader at se min økonomi i øjnene. Vi er endnu ikke blevet gode venner. Jeg tror dog ikke at den har lige så meget imod mig, som jeg har imod den. Jeg sidder med en lille knugende fornemmelse i maven, (næsten) hver jeg skal logge på netbanken. For jeg ved at jeg endnu en gang har levet lidt for godt. Det er altså ikke bare noget jeg skriver for at det skal lyde godt – det er sandt! Jeg har tvunget mig selv til at lave en lille øvelse, som i første omgang skal give mig en indsigt i, hvad jeg bruger min disponible indkomst på (det er de penge man har til rådighed, efter de faste udgifter er betalt).

Få styr på din økonomi og dit forbrug. Privatøkonomi.

Billedet viser mit forbrug fra sidste løndag og til i dag, hvor der er 6 dage tilbage til næste løn. Mine tre største poster er: ’Sjov og spas’, ’Mad’ og ’Tøj og skønhed’. ’Sjov og spas’ posten er de såkaldte: ’Cafepenge’. Næsten en fjerdedel af mit forbrug er gået på at spise ude, drinks, biografbilletter, brunch, osv. Jeg er et socialt menneske som elsker, at tage på cafe med veninder, spise ude eller at drikke et glas vin i solen. Men der findes så mange andre gode alternativer til at være social, som er meget billigere.

Alternativer

Her er nogle bud, som jeg vil prøve at benytte mig af i den næste måned:

  • Tage kaffe med hjemmefra, når jeg skal ud og gå tur
  • Grille udenfor i stedet for at tage på restaurant
  • Invitere folk hjem til brunch / kaffe / vin i stedet for at tage ud

Sidst, men ikke mindst, er der en sidste udfordring til mig selv: Gem alle kvitteringer for næste måned og noter hvad pengene går til. På den måde bliver jeg tvunget til at se økonomien i øjnene, og forhåbentlig kan jeg få det bedre med den, hvis jeg er bevidst om, hvordan jeg behandler den.

Tip til alle jer, som ikke gider at bruge tid på at lave samme analyse og graf over jeres økonomi som jeg har gjort: der findes mange banker, som har netbanker, som laver samme analyse for jer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *