Karriere og anbefalinger

At træffe de korrekte karrierevalg – og at turde at begå fejlene

august 1, 2018

”Du kommer da rundt omkring…”. ”Du skifter job oftere end jeg skifter underbukser…”. ”Lad os se hvor længe der går før du bliver træt af det nye sted…”. ”Jeg håber, at du har valgt rigtig denne gang…”.

Det er nogle af de sætninger jeg har fået smidt i hovedet, i forbindelse med mit seneste karrierevalg. Folk har forskellige opfattelser af jobskift, men jeg har indtil videre kun haft glæde af mine jobskift, fordi de giver mig større indsigt i mig selv.

 

Millinials – den nye generation

Jeg ser mig selv som tilhørende den nye generation, millinials. Jeg ved, at min generation og efterfølgende generationer i højere grad vil gøre det samme som mig, og hoppe rundt mellem jobs. Den ekstremt lave arbejdsløshed i Danmark blandet med en generation af unge mennesker som konstant søger nye udfordringer, personlig udvikling og en mening i deres jobs gør, at flere bliver job-hoppere.

I mine tre år ude på arbejdsmarkedet har jeg formået at skaffe mig fire jobs. Jeg har haft samtaler med fem forskellige virksomheder i alt. Jeg har været meget heldig! Ikke nok med, at jeg i første hug landede mit første job som Graduate i Nordea Markets, så har jeg søgt de muligheder som har passet til mit behov i øjeblikket. Da jeg blev træt af min daværende stilling i finance, skiftede jeg til IT og dygtiggjorde mig indenfor dataforståelse og programmering. Det har givet mig en unik profil bestående af forståelse for både hhv. finance og data / programmering. Det har prajet mig et vigtigt skridt hen imod min universitetsdrøm om at arbejde med dataanalyse og finance, i forbindelse med køb og salg af virksomheder.

Det forkerte job

Jeg har længe haft et savn efter finance, og det var primært derfor jeg i sin tid startede denne blog. Jeg tænkte ikke over det dengang, fordi jeg altid havde så vanvittig pokkers travlt på arbejdet, at jeg glemte at stoppe op og mærke efter. Jeg troede, at jeg havde behov for et 8 – 16 job, mere i løn og folk med mere erfaring omkring mig. De forestillinger jeg for 10 måneder siden havde om ønskejobbet blev afprøvet hos ProActive. Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var der jeg skulle være. Jeg skulle ind i finance igen, og der måtte gerne være tempo på, fordi jeg generelt har et højt energiniveau, og godt kan lide at jonglere med flere bolde i luften.

Har job-hopping været en hindring?

Flere har spurgt mig, om mine hyppige jobskifte har været en hindring for mig fordi virksomheder har været skeptiske. Overhovedet ikke. Hvis kvalifikationerne og kemien er der, så er den der.

Jeg blev kaldt ind til en samtale efter, at min kommende chef havde set mit CV. Da jeg sad til første samtale kom jeg dog spørgsmålet i forkøbet, og sagde til min kommende chef, at jeg gerne ville have en føling med arbejdsopgaverne før jeg takkede ja til jobbet. Netop fordi, at jeg lige netop var startet i nyt job. For virksomheden er en ansættelsesproces en dyr affære, og for mit vedkommende involverede det tre interviews, en personlighedstest og en tre timers case, foruden den ekstra samtale jeg fik omkring arbejdsopgaverne i afdelingen. Selve oplæringsprocessen er også dyr, for en konsulent er de fleste steder først i rigtige omdrejninger efter et halvt år.

Hvad nu hvis næste job også er det forkerte?

Jeg tager en chance ved allerede at skifte job igen, og jeg synes mere står på spil nu, fordi jeg i løbet af min korte karriere er nået til job nummer 4. Men samtidig har jeg mere erfaring, hvilket i datasprog også er kaldet et større datagrundlag. Jeg har prøvet det ene og det andet. Jeg har haft en forestilling om hvad jeg ville have og ikke ville have. Jeg er blevet bekræftet og afkræftet i mine forestillinger. I machine learning siger man, at jo større datagrundlaget er, jo mere præcis vil modellen være.

Jeg føler, at min model er mere præcis nu, end den tidligere har været. Jeg ved i højere grad hvad jeg vil have, og ikke ville have i et job. Jeg har snakket med to før jeg søgte jobbet, en som er tidligere ansat i afdelingen og en som stadig er ansat. Bare for at kunne få forskellige syn på afdelingen og jobbet. Jeg føler, at jeg har lavet en god afdækning af arbejdsopgaverne og miljøet, og min kemi med cheferne før jeg startede.

Hvis jobbet, på trods af mit stærkere datagrundlag, viser sig også at være det forkerte, så må vi se hvad tiden bringer. Jeg ser ikke mine valg som rigtige og forkerte valg, men jeg ser dem nærmere som valg som prajer mig hen imod en mere korrekt vej for mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *