Privatøkonomi

Skal din formue investeres eller ej?

maj 31, 2017

Skal man vælge at investere eller lade være?

 

Hvornår skal du investere og hvornår skal du lade være med at investere? Når du vil i gang med at investere, er der flere overvejelser du skal gøre dig. Du skal blandt andet tænke over, om du skal afbetale din gæld først, hvis du har sådan en. Derudover er det heller ikke helt risikofrit at investere, og du kan risikere at miste dine penge. Når det er sagt, så kan det være en fornuftig måde, at få din opsparing til at vokse på.

Opsparing versus investering

Hvis man tænker over alternativet til at investere, så er det at have pengene stående på en bankkonto, det kaldes med andre ord en opsparing. Lige pt. er indlånsrenten 0 % hos de fleste banker, hvis ikke den er negativ.

Ordbog

Indlånsrente: den rente du modtager, når du har pengene stående på en konto.

Udlånsrente: den rente du betaler for at låne penge.

Når man snakker om renter i økonomi, så måler man gerne på realrenten. Det er den faktiske rente du modtager for de penge du har stående på din konto. Grunden til, at man kan snakke om en faktisk rente er, at der også findes inflation i samfundet. Med inflation menes der udhulning af dine penge.

Ordbog

Inflation: Hvis du i dag kan købe en flaske vin til 100 kr., og den næste år koster 102 kr., så er inflationen 2 %. Hvis du får samme løn begge år, så bliver din realløn lavere, fordi du kan købe færre flasker vin for samme løn.

Realrente

Økonomien i Danmark (og resten af Europa) er ekstraordinær i øjeblikket. Inflationen er meget lav. Fra 2015 til 2016 lå inflationen på 0,3 %. Renterne er tilsvarende også ekstraordinære. Indlånsrenten er hos mange banker som sagt 0 %.

Når du så skal regne realrenten ud, så trækker du inflationen fra den rente du får fra banken (også kaldet den nominelle rente) . Det betyder, at din realrente er negativ. Fordi din nominelle rente på 0 % fratrukket inflationen på 0,3 % giver en nominel rente på minus 0,3 %. Det betyder i praksis, at hvis du har pengene stående i banken, så svinder din formue ind. Hvis du har 200 kr. stående i banken, så kunne du sidste år købe 2 flasker vin til 100 kr. pr. flaske. I år kan du kun købe en flaske vin, fordi prisen på vin er steget til 102 kr.

Hvis du ikke skal bruge pengene på kort sigt, så vil jeg anbefale at investere. Især hvis du har en formodning om, at du vil kunne få et afkast på mere end -0,3 % om året. Det burde kunne lade sig gøre.

Afbetaling af lån eller investering?

Alternativet til at investere kunne også være, at afbetale sin gæld. I min optik afhænger det af, om du tror at din investering gennemsnitligt vil have et højere afkast end den rente du betaler. Så hvis dit lån koster 5 % årligt i rente, så er mit råd at vurdere, om du tror, at din investering gennemsnitligt vil have et afkast på mere end 5 % årligt eller ej.

Hvis du har et billån som du skal afbetale over 5 år, og du tror, at afkastet på en investering over 5 år gennemsnitligt vil være 8 %, så er det en god ide at investere dine penge. Det gennemsnitlige afkast på det danske aktiemarkedet har ligget over 5 % de sidste 10 år.

Før du investerer

Før du går i gang med at investere skal du gøre dig nogle overvejelser, udover de ovenstående overvejelser. Investeringer kan være risikofyldte, og det handler om at vide, hvor meget man kan leve med at tabe.

Hvad er din strategi? Er det at købe en masse forskellige aktier og sprede porteføljen? Det kunne eksempelvis være, at købe fra forskellige industrier, fra virksomheder med forskellige størrelser, etc. Vil du holde din investering i flere år, og have is i maven når kursen går den forkerte vej? Eller vil du sælge lige så snart, at aktiekursen går den forkerte vej? Vil du investere aktivt eller passivt? Vil du investere gennem investeringsfonde og ETF’er? Vil du have en stop-loss på dine investeringer, så du sælger lige så snart, at aktiekursen går alt for meget den forkerte vej. Hvad er din tidshorisont? Er det fornuftigt at investere i aktier, hvis du ved, at du vil bruge pengene på en rejse eller en lejlighed i løbet af det næste år?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *